The Auditorium

One of the most innovative spaces at Cohen Quadrangle is the auditorium. It is a multi-purpose space that will enable Exeter to offer modern and flexible performance facilities to all manner of people, be they speakers, musicians, actors or dancers. This is Exeter’s creative hub!

The auditorium will be able to seat 110 people in a variety of ways. Filled with natural light and boasting top-of-the-range audiovisual equipment, this will be a venue for talks, performances and concerts as well as drinks and dinner events. It will also be an inspiring place to study for small groups of students, Fellows and visitors.

Lecture theatre
Architect’s rendering of the auditorium from the inside, with a view across the North Quad to the Learning Commons and the hanging room

The room will have a side entrance so that members of the general public can access the space directly from Worcester Place, without being required to walk through the rest of the building. It also has a service lane right next to it to facilitate the transport of equipment and furniture, as well as a cloakroom and box office area.

The auditorium’s distinctive curved roof made of glulam supports is now under construction, as you can see from the following photos. The roof will boast a ‘green’ section beneath its curve, planted up with hardy evergreen shrubs that offer an attractive view for the student bedrooms that overlook this space.

18_P1100987
The auditorium under construction, viewed from one of the residential floors at Cohen Quad
16_IMG_3317
The auditorium under construction, viewed from Worcester Place
21_P1100959 (2)
Close-up of the glulam supports that sustain the curved roof. The shrubs that form the ‘green roof’ will be planted along the straight line you can see starting to form in the foreground 
The site viewed from Worcester Place
Architect’s rendering of the completed auditorium (in the foreground, with the bicycle racks alongside it) with its curved wall and roof. The ‘green roof’ lies beneath the curve, fully visible from the student bedrooms that look out over this part of the site
2344_A104-Proposed Ground Floor Plan
Cohen Quad’s ground floor plan with the auditorium circled. Note the side entrance from Worcester Place (far left), meaning visitors are not required to walk the length of Cohen Quad to reach this space

The room will also boast a performance-standard grand piano, as well as space for instrument storage.  Donations to enable the College to purchase a new piano would be very warmly welcomed!

4 thoughts on “The Auditorium

Tell us what you think

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s