Walton Street Weekly

“Walton Street Weekly” is the name of the email bulletin for current students giving news of the development of Cohen Quadrangle. Once a week during full term, graduates and undergraduates receive a photograph or rendered image of the site accompanied by an explanatory paragraph.

The aim is to offer short, regular updates as Cohen Quad progresses so that our students feel part of its development and learn about all that the new building will offer. The feedback has been highly positive and excitement is building as the whole College community watches Exeter’s third quadrangle become a reality at last!

You can read the Walton Street Weekly updates for yourself here.

The Learning Commons: what is it?

At the heart of Cohen Quadrangle is our stellar “Learning Commons”. It will be a meeting place for all disciplines and stages of scholarship, and a hub for residents and visitors alike. It will offer flexible, modern facilities for learning, discussion, and relaxation. There will be formal seating space, an informal area for group or individual study and plenty of room to move things around for gatherings and events. The chairs will be comfortable, the Wifi strong and the cafe just a few seconds’ walk away!

The concept of the Learning Commons was born from discussions at Exeter on how physical infrastructure makes an Oxford college experience unique. The answer for many is the quadrangle, an open space at the heart of a college where members of the community cross paths and interact with each other, at any time of day (or night). This is what our architect has developed for the Learning Commons – a light, airy space where all members of the College (students, academics, staff) can arrange to meet or can simply coincide.

Cohen Quadrangle is far more than a residential accommodation block; it offers much-needed additional teaching and study space for Exeter and is designed to meet the changing needs of today’s students and academics.

Several teaching rooms lead off the Learning Commons for more private study or group work. The auditorium is visible through the large windows looking west.

The Learning Commons looking towards the front of the building
The Learning Commons looking towards the front of the building
The Learning Commons viewed from the main entrance of the building
The Learning Commons viewed from the main entrance of the building. The curved roof of the auditorium is visible through the glass